
Groenendael Makelaardij B.V.
Over Groenendael Makelaardij B.V.
Makelaar Cees Kooijman aan het woord ‘Huis is emotie’
Je vertrouwde huis verkopen of een nieuwe woning aankopen. Altijd is er de emotie, zo weet Cees Kooijman. Met bijna dertig jaar ervaring in de makelaardij weet hij als geen ander waar hij over praat. "De gevoelens die bij verkoop of aankoop komen kijken, zijn uniform. Het is tenslotte een levensbepalende en enorm grote stap. Ik ben nog altijd trots dat ik het vertrouwen van opdrachtgevers krijg om dit proces te begeleiden."
Het leven verandert continu. Woonbehoeften veranderen mee, vroeg of laat. Je eerste huisje, een nieuw gezinshuis of op latere leeftijd een compactere woning. Honderden, zo niet duizenden opdrachtgevers gaven Cees Kooijman de laatste drie decennia het vertrouwen in een ingewikkeld en bewogen traject.
Op z’n kop
‘Je wereld staat toch wel even op z’n kop,’ verklaart Cees. "Je huis verkopen of een nieuwe woning aankopen is echt een aardverschuiving. Ik onderschat dat nooit. Met de ver- of aankoop van een huis verandert er veel mee. Alles wordt anders. De kinderen gaan misschien naar een andere school, je gaat naar een andere supermarkt, krijgt nieuwe buren. Het heeft enorme impact op je vertrouwde leven. Er zijn veel onbekende factoren bij verhuizen. En niet te vergeten het achterlaten van je oude woning. Al die emoties bij elkaar maakt mijn vak tot een waardevol beroep. Naast de heugelijke aan- en verkopen waarbij blijdschap en het perspectief van hét droomhuis op de kopers wacht, zijn er ook verdrietige aanleidingen. Mensen die gaan scheiden, daar komt veel droefheid bij kijken. Of ouderen die eigenlijk hun vertrouwde huis niet willen verlaten maar wel moeten omdat ze behoeftig worden. De tijd nemen, eerlijk zijn en tóch een passende oplossing vinden. Ook dat is fijn om te mogen doen."
Duplexwoningen
De oudere generatie heeft evenals de starters een huisvestigingsprobleem, vindt Cees. "Ouderen willen vaak graag kleiner gaan wonen maar er is te weinig aanbod. Ook daardoor loopt de woningmarkt vast. De ouderen blijven in hun veel te grote huis waar de jongeren om zitten te springen. Ik zie zelf oplossingen in de duplexwoningen van vroeger. Eén huis al dan niet tijdelijk splitsen zodat het geschikt is voor twee huishoudens. De regelgeving laat dit niet toe, een versoepeling zou voor veel extra ruimte zorgen. Ik zie ook mogelijkheden in het verbouwen van bijvoorbeeld schuren in het buitengebied of de bouw van tiny houses. Daarmee verminder je de druk op de woningmarkt."
Radertjes
De rente staat historisch laag, de huizenprijzen zijn ‘skyhigh’ door een verminderd aanbod. ‘Het is een bijzondere tijd’, erkent Cees. "Niemand weet of en wanneer er een omslag komt. Er zijn veel factoren die een rol spelen in deze markt. Van nieuwbouw tot rentestand en van huurprijzen tot aan het lonenstelsel. Alle radertjes spelen een rol in de huizenmarkt. Dat genereert een onvoorspelbaarheid waar ik van hou. Saai wordt het nooit."
Financiële vruchten
Nu duurzaamheid volop in de schijnwerpers staat, is ook in de woningmarkt een kentering waarneembaar. Wie tien jaar geleden zonnepanelen aanschafte, was een voorloper. Tegenwoordig is dit, evenals isolatiemaatregelen, de norm geworden. De Europese regelgeving heeft voor veel veranderingen gezorgd, weet Cees. ‘’Met name op het gebied van taxaties. Voorheen waren de pijlen gericht op bouwkunde en oppervlakte om tot een waardebepaling te komen. Momenteel speelt duurzaamheid een hoofdrol bij een taxatie. Isolatie en zonnepanelen maken daarbij het verschil. Er zijn talloze nieuwe normen die de waarde van een woning bepalen, variërend van het soort glas, liefst HR++, tot aan de zonnepanelen op je dak.
Alle taxateurs moesten terug naar de schoolbanken om zich deze materie eigen te maken. Persoonlijk ben ik groot voorstander van duurzame verbeteringen aan een woning. Van een paar zonnepanelen op je dak pluk je immers direct de financiële vruchten. En besparen door isolatie geeft hetzelfde effect. Beter voor het milieu én voor de portemonnee."
Sparen
Midden in een periode waarin de woningmarkt historisch hoge waarden aantikt, blijft Cees Kooijman nuchter. "Woningnood is van alle tijden. De huizenprijzen deinen mee op de economische conjunctuur. Toen ik mijn eerste huis kocht, mocht ik 70 procent lenen, die andere 30 procent moest ik dus eerst bij elkaar sparen. Ook dat was best een lange weg. Ik heb in die tijd alle rentes van 6 tot 14 procent voorbij zien komen. Waar ik mee wil zeggen dat de woningmarkt altijd uitdagingen kent. En dat maakt mijn vak tot een dankbare uitdaging. Iedere dag weer."
Uw Ontzorgmakelaar
Foto's

Groenendael Makelaardij B.V. in het kort
Aanbod
Diensten
VBO lid
JaOnze locatie

