Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

De huizenprijzen 2009

De huizenprijzen en de huizenmarkt op dit moment.


De huizenprijzen 2009

Daar heeft iedereen momenteel wel een eigen mening over, dus heel veel verschillende meningen, maar toch weet iedereen het zeker!

Best link om je dan als vakman met 30 jaar ervaring aan dit onderwerp te wagen. Maar vooruit maar, bang ben ik nog nooit geweest en als je het netjes doet, mag je in Nederland heel veel zeggen.

In het afschuwelijk slechte jaar 2008 daalden de woningprijzen, dus de echte waarden, in onze werkgebieden met 5 tot 10%. Nee, niet de ½% van het Kadaster.

In de gemiddelde prijs van alle verkochte huizen in Nederland zaten in 2008 extra veel panden uit de zeer dure gebieden, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag en Utrecht waar de omzet behoorlijk hoog bleef met koopsommen van gemiddeld vele malen hoger dan bij ons. Dat helpt de gemiddelde prijs lekker omhoog en geeft dus voor de eilanden een vertekend beeld.

Na de daling van 2008 was dus de vraag of er in 2009 weer 10% af zou gaan, zoals een aantal topmannen van banken voorspelden. Of zou het ergste nu voorbij zijn?

Mijn antwoord is gebaseerd op het volgende: Januari '09 was nog net zo slecht als 2008, nauwelijks bezichtigingen en slechts een enkele verkoop kwam tot stand. Vanzelfsprekend verkochten een aantal makelaars, die het vertellen van sprookjes als sterkste punt hebben, geweldig veel huizen, zelfs zoveel dat ze dringend behoefte hadden aan nieuw aanbod en daarom onze klanten met valse praatjes probeerden binnen te halen. ( met als enige doel hun eigen portefeuille te versterken, voor het geval ze de toko plotsklaps moeten gaan verkopen, door meer klanten binnen te halen gaat immers de Good Will -waarde toch omhoog !)

Maar ook verkoop van de makelaars toko valt niet eens meer mee, dat blijkt uit het feit dat er in het Eindhovense gonst van de geruchten, dat er zelfs een super grote makelaarsketen overgenomen kan worden, voor slechts 1 euro als men de huurovereenkomsten en het personeel en het wagenpark overneemt. Tja kijk dat is nu ook realiteit van de dag! De torenhoge kosten van hun dure winkeletalages worden hun nu fataal, terwijl ze het investeren in een goed internet concept, over het hoofd zagen. Wij vonden dat wij juist nu moesten investeren in een perfecte online winkeletalage daarom heeft www.housespy.nl nu augustus 2009 aan www.houseshop.nl de eerste demo opgeleverd. Houseshop.nl draait nu proef met de site en circa eind september 2009 wordt de site helemaal opgeleverd. Wij hebben ervoor gezorgd dat kandidaat kopers thuis op hun gemak kunnen kijken naar huizen, op een ontspannenwijze en met alle toeters en bellen welke op dit moment opgebied van internet solutions mogelijk zijn. Neem daarom eens de tijd om ons nieuwe concept uit te proberen en meld fouten en goede ideeen bij ons Houseshop Team wij zijn er u dankbaar voor. Ok nu weer verder .............

Nee, ook januari was erbarmelijk slecht. En toen begon april…. telefoontjes, bezichtigingen bij panden waar in geen maanden iemand was wezen kijken! Een 2e bezichtiging, al dan niet met een bouwkundige en dan de (lage) biedingen, onderhandelingen, koopakten tekenen, weer sinds maanden gebak en bloemen op kantoor, van opgeluchte klanten, ook de notaris krijgt het weer wat drukker. Men vergeet denk ik in Den Haag wat er allemaal aan de huizenmarkt gekoppeld is, wij hadden zeker gedacht dat onze regering veel eerder had ingegrepen in deze sector maar nee .... er kam helemaal niets, alleen naar lang en veel gezeur kwam men alleen met de verhoging voor de NHG over de brug, iets wat alleen de banken helpt, maar niet de klant, die zou het veel aantrekkelijker hebben gevonden als er nu een een ( tijdelijke ) verlaging was gekomen van de overdrachtsbelasting.

Maar ja de kleine opleving geeft weer moed. Ook moed om hele lange dagen te maken en op zaterdag om half zeven thuis te komen na een lange dag met leuke bezichtigingen en dan aan de administratie en taxatierapporten te beginnen. Maakt niet uit. Dat geeft een heerlijk gevoel. Maar wel de twijfel. Een zwaluw maakt nog geen zomer! Zou het volgende week weer minder zijn? Tot nu toe blijven de resultaten en onverwachte verkopen ons (en een aantal opdrachtgevers) verrassen.

Mei en Juni was ook nog steeds rustig maar we hebben weer meer bezichtigingen en juli ’09 is het ondertussenal weer, we hebben al weer 3 openhuizen achter de rug en de klanten komen nog steeds mondjes maat, de eerste bieding is weer binnen maar de klant denkt nu echt koning te zijn en biedt zo ontzettend laag dat het moeilijk is om de koper en de verkopen überhaupt bij elkaar te brengen. Proberen kan de koper altijd zou ik zelf ook doen, maar tja bieden is een vak een mooi vak een vak van een makelaar die verstand van zaken heeft! Mensen denk eens na schakel toch eens vaker een aankoopmakelaar, tenslotte is de aankoop van een woning de grootste aankoop in uw leven evenals het aangaan van een hypotheek weet u dat u zich ook kunt laten begeleiden bij het hypotheekgesprek door een eigen ( onafhankelijke adviseur, uw makelaar ) hij heeft al zo vaak met dit bijltje gehakt dat hij voor u precies die vragen kan stellen welke u als onervaren klant vergeet of niet durft te vragen aan uw hypotheekadviseur. Schakel dus ook uw aankoopmakelaar in voor het hypotheek begeleidings gesprek en ga samen met hem naar de hypotheekadviseur.

Maar nu de prijsontwikkeling. Naar mijn mening is er in nu in juli ’09 een rem gekomen op de prijsdaling. We zien dat de markt weer iets meer vertrouwen heeft. Als nu ook de banken weer eens wat mee zouden willen werken, en de overheid eens ( de overdrachtsbelasting tijdelijk met de helft verlaagt ) dan zou de woning markt weer vlot te trekken moeten zijn. Wie nu een vraagprijs hanteert in balans met de reële waarde zal zien dat er weer klanten komen. De markt is verbeterd, de hypotheekrente is nog steeds aantrekkelijk en woningen zijn nu weer te koop voor leuke prijzen.

Als we nu ook nog stoppen met elkaar de put in te praten, kan 2009 wellicht het jaar van herstel worden. Ik denk dat een ieder daar erg blij mee zou zijn. Helpt U mee duimen?

Op August 13, 2009