Wat betekent k.k.?

K.K. betekend kostenkoper dit zijn de kosten die naast de koopsom bijkomen. Denk hierbij aan overdrachtbelasting, notariskosten en de inschrijving bij het kadaster. Courtage valt dan weer niet onder.

‘Kosten koper’ wil zeggen dat jij als koper van het huis bepaalde kosten van de verkoop moet betalen. Dat is bijna altijd zo bij de verkoop van een bestaand huis. Door wijzigingen in de wet kunnen kosten koper in het ene jaar anders zijn dan het andere jaar. In 2020 bijvoorbeeld is de overdrachtsbelasting voor een woonhuis 2%. Die was tot een paar jaar geleden 6%.

Op Prinsjesdag 2020 is bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting voor jonge kopers, starters en doorstromers voor een periode van 5 jaar wordt afgeschaft. De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2021. Overdrachtsbelasting vervalt per 1 januari 2021 voor starters en doorstromers tot 35 jaar. Het vervallen van de overdrachtsbelasting noemt men ook wel startersvrijstelling, zodra deze definitief is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

De afschaffing van de overdrachtsbelasting geldt niet voor iedereen. Zo moet je bijvoorbeeld jonger zijn dan 35 jaar om in aanmerking te komen. En vanaf 1 april moet je wel overdrachtsbelasting betalen vanaf een aankoopsom van 400.000 euro. Wil je weten of je overdrachtsbelasting moet betalen?
Neem vrijblijvend contact op met een van onze makelaars. Wij helpen je graag verder.

Op December 14, 2020