Artikel afbeelding

Aankoopmakelaar nodig?

Waarom wel een aankoopmakelaar?

Steeds meer mensen maken gebruik van een aankoopmakelaar. Wellicht denkt u waarom? De verkoper heeft toch al een makelaar ingeschakeld? Juist, maar die makelaar werkt alleen! voor de verkoper.

De verkoopmakelaar hoort erbij

Bijna alle verkopers nemen een makelaar in de arm. Ze willen tenslotte dat hun huis zo aantrekkelijk mogelijk op de markt verschijnt. Bovendien geeft het rust en zekerheid om alles aan een professional over te laten. Er komt veel kijken bij de verkoop van een woning, net als bij de aankoop ervan. Tenzij je precies weet wat je doet, helpt het om als koper ook een professional aan je zijde te hebben. Iemand die dezelfde taal spreekt als de verkoopmakelaar.

Onderzoeksplicht

Het is goed om je te realiseren dat je als koper een onderzoeksplicht hebt. Daar moet je zo goed mogelijk aan voldoen. Doe je dat niet en blijken er na de koop problemen te zijn, dan loop je het risico dat jouw zaak weinig tot geen kans maakt. Je had dan beter moeten onderzoeken, klinkt het. Tijdens je onderzoek kun je ook informatie ontdekken die ervoor zorgt dat je het huis alleen tegen een lagere prijs wil kopen. Misschien zie je zelfs wel helemaal af van de koop. Zonder de juiste handvatten wordt dat een zeer moeilijke onderhandeling.

Dan spelen er nog meer aspecten een rol. Juridische zaken, zoals bepalingen en clausules in het koopcontract, maar ook bouw- en milieutechnische zaken. Hoe is de bouwkwaliteit, hoe zit het met asbest en mag je later nog uitbouwen? Al deze factoren leiden tot een belangrijke vraag: wat is het huis echt waard? Een aankoopmakelaar kan je die vraag helpen beantwoorden.

Waarom toch wel een aankoopmakelaar?

  • Hij kent het aankoopproces van A tot Z;
  • De verkoopmakelaar zal zijn trukendoos gesloten houden zodra een aankoopmakelaar de koper vertegenwoordigt;
  • Opent de verkoopmakelaar zijn trukendoos wel? Dan (her)kent jouw makelaar deze en valt niet voor zijn praatjes;
  • Hij zorgt er voor dat je uiteindelijk kosten bespaart op je woning
  • Hij begeleidt je gedurende het hele proces. Hij houdt zich – naast het vinden van de laagste prijs met de beste voorwaarden – bezig met juridische zaken, zodat je je kostbare tijd aan andere zaken kunt besteden
  • Hij is niet emotioneel betrokkenen kan zakelijk en objectief de (waarde van de) woning beoordelen.

Een huis koop je, meestal, maar een paar keer in je leven. Dan is het inschakelen van een professional helemaal geen gek idee. Een aankoopmakelaar is er speciaal voor jou als koper. De belangen van de verkoper spelen dus niet mee.

Vraag jezelf dus zeker af of je, net als de verkoper, niet ook zo’n professional aan je zijde nodig hebt.

Op April 16, 2019